Μια ματιά στη σχέση γιατρού ασθενή μέσα από την λογοτεχνική πένα του αείμνηστου οφθαλμίατρου από την Κρήτη, του Γιώργη Μαρκάκη. Ο Θανάσης Δρίτσας σχολιάζει την βιωμένη εμπειρία του Γιώργη Μαρκάκη και διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία του με τίτλο «Αναλαμπές σε Σκοτεινό Θάλαμο» και «Το άσπρο ράσο».
Μια πόρτα κλείνει, ένα παράθυρο ανοίγει. Ισορροπία φωτός ή αναπότρεπτο έλλειμα φωτισμού; Ένας γιατρός φεύγει, ένας φοιτητής ιατρικής έρχεται. Μοιραία σκυταλοδρομία με σίγουρα αδιατάραχτη μεταβίβαση σκυτάλης; Η καθημερινή διόγκωση της γνώσης μπορεί να αντισταθμίσει την καθημερινή συρρίκνωση της ανθρωπιάς σε αυτή την ιερότερη διανθρώπινη σχέση, αυτή του Αρρώστου-Γιατρού; Μια σχέση που εγκαταλείποντας τα μάγια από τα οποία ξεκίνησε, κράτησε τη μαγεία, που καθ’ οδόν απέκτησε. Της μαγείας αυτής αυτόπτης μάρτυρας υπήρξε πάντα η ιατρική μπλούζα που ανεπαισθήτως τότε μεταλλασσόταν σε ράσο. Μόνο που αντί για μαύρο ήταν άσπρο…
*Η μουσική που ακούγεται στο podcast είναι του Θανάση Δρίτσα
** Μπορείτε να ακούσετε το Α’ μέρος του podcast εδώ
Γιώργης Μαρκάκης, 1929-2021: Βιογραφικό
Ο αείμνηστος Γιώργης Μαρκάκης (γεννήθηκε το 1929 στη Σητεία) ήταν γιατρός οφθαλμίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Ηράκλειο Κρήτης (1961-1990), Επίτιμος Πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κρήτης, Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιατρών Συγγραφέων και του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου. Ιδρυτής του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής και Λαικού Πολιτισμού Κρήτης «Λυχνοστάτης».
«Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο» με τον καρδιολόγο Θανάση Δρίτσα
Μέσα από το podcast «Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο» ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτης και συγγραφέας παρουσιάζει μια ολιστική προσέγγιση στην έννοια της πρόληψης, την αξία της αλλαγής τρόπου-φιλοσοφίας ζωής στην πρόληψη πολλών νοσημάτων και παραγόντων κινδύνου, την αξία της φυσικής άσκησης και της τροποποίησης ψυχοκοινωνικών παραμέτρων μέσα από την κατανόηση της σύνδεσης Νους-Σώμα, την αξία των δημιουργικών παρεμβάσεων μέσω τέχνης στη θεραπεία πολλών παθήσεων, τις αλληλεπιδράσεις γενετικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων στα πλαίσια της ιατρικής ακριβείας και της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης στο μέλλον. Ο Θανάσης Δρίτσας μέσα από αυτό το podcast θα προσπαθήσει (κυρίως) να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα των ημερών μας: Παραμένει η άσκηση της ιατρικής ανθρωποκεντρική σήμερα;
Πηγή άρθρου : www.athensvoice.gr