Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Ο Ambroise Paré (1510-1590) ήταν διάσημος κουρέας -χειρουργός στο Παρίσι του 16ου αιώνα.
Θεωρείται ένας από τους πατέρες της χειρουργικής και της σύγχρονης ιατροδικαστικής, ενώ ήταν πρωτοπόρος στις χειρουργικές τεχνικές και στην ιατρική των πεδίων των μαχών.
Ασθενοφόρο-εξεταστήριο που προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες στο πεδίο της μάχης, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Γαλλία, 1914).
Ο William Mackenzie (1791-1868) έγραψε ένα από τα πρώτα βρετανικά βιβλία για την οφθαλμολογία, το “Practical Treatise of the Diseases of the Eye”. Ήταν επίσης συνιδρυτής του Glasgow Eye Infirmary, ενός από τα πρώτα εξειδικευμένα νοσοκομεία για ασθένειες του οφθαλμού.
Ο Alexander Wood ήταν ο γιατρός που επινόησε την πρώτη σύριγγα για την έγχυση τοπικού αναισθητικού το 1853. Αρχικά χρησιμοποίησε ένα παρασκεύασμα οπίου, ενώ χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη σύριγγα για την πρώτη υποδόρια ένεση μορφίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ξυλογραφία που απεικονίζει ακρωτηριασμό ποδιού χωρίς αναισθησία, και μάλιστα με την παρουσία κοινού, πιθανότατα φοιτητών ιατρικής (Λονδίνο, 1840).
Χαρακτικό έργο που απεικονίζει ένα κουρέα-χειρουργό να αφαιρεί βέλος από το στήθος στρατιώτη (16ος αιώνας).
Η αίθουσα χειρουργείου του νοσοκομείου Navy Yard Hospital, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, γύρω στο 1900.
Διαφημιστική καταχώριση σε πακέτο τσιγάρων “Will’s” με τον Τζωρτζ Πάτρικ “Πατ” Χιουζ, Βρετανό πρωταθλητή
και θρύλο του τένις (Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, 1931).
Αυτόματη συσκευή χορήγησης αναισθησίας με τριχλωροαιθυλένιο, που χρησιμοποιούνταν τη δεκαετία του 1940 στις ΗΠΑ για την ανακούφιση από τους πόνους κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Πηγή άρθρου : www.haniotika-nea.gr