Το 16ο Πρωτότυπο Πανελλήνιο ετήσιο ιατρικό Συνέδριο ΕΝΔΟΡΑΜΑ που διεξάγεται στην Πάτρα παρουσιάζοντας τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα, ιδέες, εξελίξεις και εφαρμογές της ενδοκρινολογίας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία! Το ΕΝΔΟΡΑΜΑ ΄23 πραγματοποιήθηκε 26 – 28 Ιανουαρίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το συνέδριο είναι μια διοργάνωση της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.) ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Ε.Ε.Ε. – Π.Ε.Ε.). Εμπνευστές και πρωτεργάτες του είναι οι καθηγητές Κώστας Μάρκου, Νεοκλής Γεωργόπουλος και ο αείμνηστος Απόστολος Βαγενάκης, στη θέση του οποίου έχει οριστεί η επίκουρος καθηγήτρια, Μαρίνα Μιχαλάκη.
Για άλλη μια χρονιά η Πάτρα βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής και πιο συγκεκριμένα της ενδοκρινολογικής κοινότητας, φιλοξενώντας μόνο δια ζώσης περίπου 400 συνέδρους και σημαντικούς ομιλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Το βασικό επιστημονικό πρόγραμμα (https://www.endorama.gr/endorama23-program) του συνεδρίου αποτελούνταν από τις ενότητες
- Λιπίδια
Ομιλητής: Βασίλειος Άθυρος, MD, PhD, FESC, FASA, FASH, FACS, FRSPH, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ
Προεδρείο: Θεόδωρος Αλεξανδρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
- Μεταβολισμός Οστών
Ομιλητής: Νικόλαος Ρούπας, Ενδοκρινολόγος – ∆ιαβητολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Πρόεδρος: Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος-∆ιαβητολόγος επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου έρευνας παθήσεων μυοσκελετικού συστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών «Θ. ΓΑΡΟΦΑΛΙ∆ΗΣ»
- Σακχαρώδης Διαβήτης Ι & ΙΙ
Ομιλητής: Στυλιανός Τίγκας, Αν. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ∆ιευθυντής Ενδοκρινολογικής Κλινικής & ∆ιαβητολογικού Κέντρου ΠΓΝΙ
Πρόεδρος: Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας, Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
- Παιδιατρική Ενδοκρινολογία
Ομιλητής: Αριστείδης Γιαννακόπουλος, MD PhD, Παιδίατρος – Παιδοενδοκρινολόγος Π.Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ
Πρόεδρος: ∆ιονύσιος Χρύσης, Καθηγητής παιδιατρικής – παιδιατρικής ενδοκρινολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
- Υπόφυση
Ομιλήτρια: Παρασκευή Ξεκούκη, Ενδοκρινολόγος – ∆ιαβητολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης
Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Μπάρκας, Επιμελητής Α ́ Νευροχειρουργός, Τμήμα Νευροχειρουργικής, Γ. Ν. Νίκαιας
- Παχυσαρκία – Μεταβολισμός
Ομιλητής: Στέργιος Πολύζος, Ενδοκρινολόγος – ∆ιαβητολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας – Μεθοδολογίας της Έρευνας, Α ́ Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος: ∆ημήτριος-Νικηφόρος Κιόρτσης, Ενδοκρινολόγος-∆ιαβητολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σύντομη παρέμβαση: Κυρατσούλα Παντσιώτου, Ενδοκρινολόγος – ∆ιαβητολόγος, ∆ιδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
- Αναπαραγωγή
Ομιλήτρια: Μαρία Στάμου, Ενδοκρινολόγος – ∆ιαβητολόγος στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, εξειδίκευση στην ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής
Πρόεδρος: ∆ημήτριος Γουλής, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Νέα Φάρμακα
Ομιλήτρια: Ευτυχία Κούκκου, MD, Συντονίστρια ∆ιευθύντρια Ε.Σ.Υ., Ενδοκρινολόγος, Τμήμα Ενδοκρινολογίας, ∆ιαβήτου & Μεταβολισμού, ΠΓΝΜ «Έλενα Βενιζέλου»
Πρόεδρος: Ιωάννης Ηλίας, Ενδοκρινολογος, ∆/ντης ΕΣΥ, Τμήμα Ενδοκρινολογιας, ∆ιαβήτη και Μεταβολισμού, Νοσοκομειο Ε.Βενιζελου, Αθηνα”. Απο τον Ιανουαριο θα ειναι “Ενδοκρινολογος, Συντονιστης ∆ιευθυντης ΕΣΥ, Ενδοκρινολογικο Τμήμα, Ιπποκρατειο Νοσοκομειο, Αθηνα
- Νευροενδοκρινείς όγκοι & Επινεφρίδια
Ομιλήτριες: Μαρίνα Τσώλη, Επιμελήτρια Β ́Ενδοκρινολογίας, Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Νευροενδοκρινών Όγκων, Α ́ΠΠΚ, Λαϊκό Νοσοκομείο
& Άννα Αγγελούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρόεδρος: Γρηγόριος Κάλτσας, Ενδοκρινολόγος – ∆ιαβητολόγος, MD FRCP (LON), Καθηγητής Παθολογίας- Ενδοκρινολογίας, Υπεύθ. Ενδοκρινολογικού Τμήματος Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ε.Κ.Π.Α.
- Θυρεοειδής
Ομιλητής: Peter A. Kopp, Καθηγητής Ιατρικής στον Τομέα Ενδοκρινολογίας, ∆ιαβητολογίας και του Μεταβολισμού, Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, Ελβετία, πρώην Αρχισυντάκτης του περιοδικού “Thyroid”
Πρόεδρος: Μαρία Αλεβιζάκη, MD, PhD, Ομότιμη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παράλληλα του κυρίως προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και κλινικά φροντιστήρια. Το Σάββατο το φροντιστήριο «Ομάδες Εκπαίδευσης Αντλιών Ινσουλίνης» και το «Υπέρηχοι θυρεοειδούς – Hands on». Στο τελευταίο συμμετείχαν ως εισηγητές οι:
Εμμανουήλ Πετρόπουλος, Ακτινοδιαγνώστης
Παναγιώτης Τσίγκανος, MEng, MSc, PhD, Μηχανικός Βιοϊατρικής, Ε∆ΙΠ, Κλινικό Εργαστήριο Ακτινολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Και στο προεδρείο οι:
Νικόλαος Αγγελόπουλος, Ενδοκρινολόγος – ∆ιαβητολόγος
Ανδρέας Καρατζάς, Ακτινοδιαγνώστης, ∆ιδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, Ολύμπιον Θεραπευτήριο, TMC
Το φετινό ΕΝΔΟΡΑΜΑ που χαρακτηρίζεται από την απώλεια του Καθηγητή Απόστολου Βαγενάκη και κορυφαίου μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου πραγματοποίηση, στη μνήμη του καθηγητή, τιμητική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ για την πορεία του σπουδαίου επιστήμονα και ανθρώπου. Τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο γιός του εκλιπόντα καθηγητή, Γεώργιος Βαγενάκης.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ ’23
Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας ΕΝΔΟΡΑΜΑ που διοργανώνεται τα 16 τελευταία χρόνια, εκτός από τον καθαρά επιστημονικό της προσανατολισμό πάνω στη σύγχρονη βιβλιογραφία της Ενδοκρινολογίας, πλαισιώνεται και από το πολιτιστικό ΕΝΔΟΡΑΜΑ. Το πολιτιστικό κομμάτι του συνεδρίου αποτελεί μια παράλληλη πολιτιστική δράση με σαφή θεματικό άξονα κάθε χρόνο.
Το πολιτιστικό ΕΝΔΟΡΑΜΑ ’23 μας …ταξίδεψε στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας όπου η Ελλάδα είναι πάντα παρούσα. Σκοπός ήταν είναι η επικοινωνία, η υποστήριξη και την ανάδειξη της χιλιόχρονης πολιτισμικής και γλωσσικής παρουσίας των Ελληνόφωνων και της διαλέκτου Greco στην Καλαβρία.
Το τριήμερο 26-28/01 στην Αίθουσα Ι6 (Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών) πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας: «Η βυζαντινή Καλαβρία με τον φακό της Φωτεινής Καϊμάκη». Μία έκθεση φωτογραφίας από τα 20ετή ταξίδια της συγγραφέως Φωτεινής Καϊμάκη στην ευρύτερη περιοχή της Ελληνόφωνης Καλαβρίας.
Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, η συγγραφέας Φωτεινή Καϊμάκη έδωσε μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική ομιλία με θέμα: «Griki imèsta, grika omiloume. Η γλώσσα γραίκα δεν βασιλέγουει. Τα γράμματα αμαλάμματα στην ιστορία μας». Μπορείτε να δείτε την ομιλία της κυρίας Καϊμάκη εδώ: https://www.endorama.gr/politistiko-endorama23.
Επιπλέον, το πολιτιστικό ΕΝΔΟΡΑΜΑ σε συνεργασία με το ΤΕΠΕΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών διοργάνωσε, επιπλέον, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Έλα, έλα μου κοντά – Ela elamu Konda, (Vieni,vienimi vicino)», το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 στα Παλαιά Σφαγεία του Δήμου Πατρέων με το μουσικό συγκρότημα “Encardia” και τη συμμετοχή μουσικών από την Καλαβρία: Valentino Santagati, Elena Gallo, Francesco Nucera και Carmelo Crea αλλά και τη φιλική συμμετοχή του Χρήστου Χατζόπουλου και της Σοφίας Χατζοπούλου.
Τέλος, την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ελληνόφωνη Καλαβρία» στο Συνεδριακό και πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στην οποία συμμετείχαν έγκριτοι καθηγητές και επιστήμονες του φιλολογικού χώρου αλλά και προσκεκλημένοι Ελληνόφωνοι από την Καλαβρία (δάσκαλοι και λογοτέχνες της διαλέκτου Greco της Καλαβρίας). Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι:
Μιχάηλ Ι. Μαρίνης, Γλωσσολόγος
Γιώργος Νικολάου, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ΤΕΠΕΚΕ
Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Λογοτεχνίας, Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Γιάννης Σιδηροκαστρίτης, Εκπαιδευτικός, αποσπασμένος στα ελληνόφωνα χωρία της Καλαβρίας και της Απουλίας (1999 – 2005)
Άννα Φτερνιάτη, Πρόεδρος, Καθηγήτρια Διδακτικής της Γλώσσας ΤΕΠΕΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών
& οι Ελληνόφωνοι:
Salvino Nucera, Φιλόλογος, ποιητής και λογοτέχνης στην διάλεκτο Γκρέκο
Casile Pasquale, Φιλόλογος, Συγγραφέας
Bruno Traclo, Οδοντίατρος, Εθελοντής δάσκαλος της διάλεκτου Γκρέκο στην πρωτεύουσα της Ελληνόφωνης περιοχής, στην «Χώρα του Βούα» (Bova)
Dieni Salvatore, Εκπαιδευτικός, εθελοντής δάσκαλος της Νέας Ελληνικής γλώσσας και της διάλεκτου Γκρέκο στον «Γιαλό του Βούα» (Bova Marina)
Freedom Pentimalli, Ξεναγός του Εθνικού Πάρκου Aspromonte, Δάσκαλος της διάλεκτου Γκρέκο της Καλαβρίας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Γιαλό του Βούα»
(Δελτίο Τύπου)
Πηγή άρθρου : www.ilialive.gr