ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πηγή γνώσεων, έμπνευσης και υπερηφάνειας αποτέλεσε το 21ο ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο στην μνήμη του Δρα Γεώργιο Παπανικολάου τόσο για τους μαθητές που συμμετείχαν στον 16ο Διαγωνισμό Έκθεσης και τους γονείς τους, όσο και για τους ογδόντα και πλέον ιατρούς και βιοεπιστήμονες που το παρακολούθησαν δια ζώσης και διαδικτυακά.
Το Συμπόσιο συνέπεσε με την 141η επέτειο της γεννήσεως του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου και έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 14ηςΜαΐου 2024 στο «Belfer Research Building» της Ιατρικής Σχολής «Weill Medical College». Διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά και την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας και Επιστήμης σε συνεργασία με τον ιστορικό Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης, την Ιατρική Σχολή του Κορνέλ (Weill Medical College) και τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Αμερικής «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος».
Το Συμπόσιο ξεκίνησε με την ξενάγηση των μαθητών – νικητών του διαγωνισμού έκθεσης – στο εργαστήριο, στο οποίο έκανε τις έρευνες του ο Δρ. Γεώργιος Παπανικολάου και οι οποίες οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για το ομώνυμο τεστ «Pap test», το οποίο ανακαλύφθηκε το 1920 και το οποίο έσωσε εκατομμύρια ζωές γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ακόμη και σήμερα έναν αιώνα μετά την σπουδαία αυτή ανακάλυψη το «Pap test» αποτελεί ένα αναντικατάστατο και πολύτιμο εργαλείο στην φαρέτρα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.
Η ξενάγηση των μαθητών ήταν άκρως συγκινητική διότι φωτογραφήθηκαν στην προτομή του Δρα. Παπανικολάου στην είσοδο της Σχολής και στο υπερσύγχρονο εργαστήριο, όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν τα πορτραίτα του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου και του Σταύρου Νιάρχου, του μεγάλου ευεργέτη της Σχολής.
Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για το μικροσκόπιο, το Nano Πολικό Μικροσκόπιο και το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης.
Ο φετινός διαγωνισμός έκθεσης ήταν ο 16οςπου διοργανώθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας και Επιστήμης και τον πρόεδρό της Δημοσθένη Τριανταφύλλου και συμμετείχαν 14 μαθητές από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και το Κονέκτικατ.
Πρόκειται για τους μαθητές Μαρία Χρήστου (Christou Maria, Ridgefield H. School, NJ) Ξανθή Γεωργίου (Georgiou Xanthi, Lewis F. Cole M. School, Fort Lee, NJ), Ελένη Κόλλια (Kollia Eleni, Mildred E. Strong M. School, Yorktown Heights, NY), Βασίλη Κουρούνη (Kourounis Vasilis, Madison M. School, Trunbull, CT), Θέμη Λαπιώτη (Lapiotis Themis, Leonia M. School, NJ), Αναστασία Λιάτσου (Liatsos Anastasia, Coleytown M. School, CT), Ειρήνη Μαστρομιχάλη (Mastromihalis Irene, John Jay M. School, Katonah, NY), Πάμπλο Μωριάτη (Moriatis Pablo, Leonia High School, NJ), Γεωργία Σχίνα (Shinas Georgia, Archbishop Malloy H.S., NY), Λεωνίδα Σπυρόπουλο (Spyropoulos Leonidas, Benjamin Franklin M. School, Teaneck, NJ), Λουκά Σπυρόπουλο (Spyropoulos Loukas, Benjamin Franklin M. School, Teaneck, NJ), Μαρία Τσούρου (Tsouros Maria, St. Demetrios H. School, Astoria, NY), Κατερίνα Ζωή Βρατσιάνου (Vratsianos Katerina Zoe, Holy Angels Academy, Cresskill, NJ) και η Αλεξάνδρα Ζρόουκα (Zrowka Alexandra, Westlake M. School, NY)
Στους μαθητές απονεμήθηκαν Πιστοποιητικά από την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά και την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας και Επιστήμης, καθώς επίσης και επιταγές αξίας $300 εκάστου, οι οποίες προέρχονταν από τους χορηγούς.
Το Συμπόσιο
Το Συμπόσιο συντόνισε ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, ο οποίος αναφέρθηκε στο Συμπόσιο και στον διαγωνισμό και εστίασε την προσοχή του στην άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στελεχών.
Η α’ αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη, η οποία μίλησε εκ μέρους του προέδρου, Δρα Αντωνίου Γασπαρή αναφέρθηκε στην συμβολή του Δρα Παπανικολάου στην επιστήμη, στον Σύλλογο ως ιδρυτή και πρώτου προέδρου, στην ομογένεια και στην ανθρωπότητα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Dr. Heidi Stuhlmann, προϊστάμενη του Τμήματος Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης στο Weill Medical College και ο φιλέλληνας Dr. Frank Chervenak, προϊστάμενος της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο Συμπόσιο αυτό καθ’ εαυτό και στην κληρονομιά του Dr. Παπανικολάου.
Ο κ. Tony Ringos, πρώην πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου Αμερικής αναφέρθηκε εκτενώς στην ζωή του Δρα Παπανικολάου στην Ελλάδα, τις σπουδές του στην Ευρώπη και τη μετανάστευσή του με τη σύζυγό του Ανδρομάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κ. Julie Kokkori, εγγονή-ανιψιά του Δρ Παπανικολάου μίλησε από την Αθήνα για το νέο της βιβλίο με τίτλο: Είδα Τόσο Φως Μέσα σε Λίγα Λόγια σου – Τα Πρόσωπα που Επηρέασαν τον Γεώργιο Ν. Παπανικολάου (Dr Pap) που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες μετά το περσινό Συμπόσιο από τις εκδόσεις «Εύμαρος».
Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης με το μαγνητοφωνημένο μήνυμά του συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και εστίασε την προσοχή του στην συνεργασία με τους ομογενείς γιατρούς και επιστήμονες και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην 3η Παγκόσμια Ιατρική Συνδιάσκεψη που θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη.
Ο Ζαφείρης Χαϊτίδης, διευθύνων σύμβουλος της «Arthrophos Productions» αναφέρθηκε στην θεατρική παραγωγή «Corpus Science: Mr. and Mrs. Papanicolaou» που θα παρουσιάσουν το 2025.
Ο Δρ Σπύρος Μεζίτης παρουσίασε μέσω διαφανειών την ζωή και το έργο του Δρ Παπανικολάου, συνιδρυτή του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης το 1936, την αφιέρωση της προτομής του αειμνήστου στο Weill Medical College το 1979 και τα ετήσια συμπόσια του Δρ Παπανικολάου στο Cornell από το 2003, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων στους Ιατρούς μεταξύ των οποίων του Δρ. Harald zur Hausen, βραβευμένου με Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας του 2008, και του Dr. Roy Vagelos, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Merck Pharm, Επίτιμο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Columbia και ευεργέτη του Συλλόγου.
Ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στον καθιερωμένο διαγωνισμό και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εφέτος είχαν περισσότερες συμμετοχές και συνάμα περισσότερα χρηματικά βραβεία.
Ο κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα της δημιουργία στα ελληνικά πανεπιστήμια εδρών που θα ερευνήσουν και θα διδάξουν την ιστορία και τα επιτεύγματα του αποδήμου ελληνισμού.
Κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου και συνάμα αποδέκτης του βραβείου «2024 Grand Dr. Papanicolaou Award» ήταν ο καθηγητής και συνάμα αρχισυντάκτης του «American Journal of Obstetrics and Gynecology» Roberto Romero, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Δρ. Παπανικολάου και την συμβολή του στην διάγνωση και πρόληψη του πρόωρου τοκετού.
Πηγή άρθρου : corfutvnews.gr