Παρά τη δημοσίευση του μέτρου σε ΦΕΚ στις αρχές Νοεμβρίου, το μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή
«Εδώ και δύο μήνες η ίδια ιστορία. Πάμε στον γιατρό, μας γράφει τα φάρμακα, πάμε στο φαρμακείο και πληρώνουμε κανονικά. Μα γιατρέ είχαν πει μηδενική συμμετοχή…». Με αυτά τα λόγια συνταξιούχος πλημμυροπαθής του Βόλου, που είδε το σπίτι του να πλημμυρίζει και την οικογένειά του να αγωνιά για το μέλλον, περιγράφει την ιστορία που επαναλαμβάνεται σε κάθε επίσκεψή του στο τοπικό φαρμακείο.
Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Οδεύοντας προς τον τρίτο μήνα από τις πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρη τη Θεσσαλία, τα προβλήματα, οι πληγές, αλλά και τα παράδοξα των πλημμυρών παραμένουν. Κάτοικοι σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και την ιδιαίτερα πληγωμένη Μαγνησία προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, την ίδια στιγμή που βρίσκονται χωρίς σπίτι, εργασία και ιατρική περίθαλψη.
Ηταν στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία που όριζε την απαλλαγή από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τους κατοίκους των περιοχών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» του Σεπτεμβρίου 2023, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το επίσημο ΦΕΚ, αν και άργησε, δημοσιεύτηκε, τελικά στις 2 Νοεμβρίου. Ακόμη και 24 ημέρες, όμως, μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τη μηδενική συμμετοχή των πλημμυροπαθών στο κόστος αγοράς φαρμάκων και στις ιατρικές εξετάσεις το μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Ασθενείς αγανακτισμένοι τηλεφωνούν στους γιατρούς τους, προκειμένου να ενημερωθούν γιατί εξακολουθούν να πληρώνουν κανονική συμμετοχή στα φάρμακα, παρά τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για απαλλαγή των πληγέντων. Σύμφωνα και με τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, το μέτρο ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολίτες της Μαγνησίας που στρέφονται στους οικείους γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων να καλούνται να πληρώσουν κανονικά τη συμβολή τους, χωρίς φυσικά ευθύνη των γιατρών.
Στα χαρτιά… η εφαρμογή του μέτρου
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστος Βενέτης αναφέρει ότι, ακόμη και σήμερα, το μέτρο δεν έχει υλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι στο αντίστοιχο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου αναφερόταν ότι θα αρχίσει άμεσα. Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ αναφερόταν ρητά πως η εφαρμογή θα άρχιζε πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση που έγινε στις 2 Νοεμβρίου, αλλά από την ΑΑΔΕ δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία στον ΗΔΙΚΑ προκειμένου να αναγνωρίζει το σύστημα τους πλημμυροπαθείς και να μηδενίζει την συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία στο σύστημα, προκειμένου ο θεράπων ιατρός να μπορεί να συνταγογραφεί με μηδενικό κόστος. Είχαν πει ότι θα κλειδώσουν συγκεκριμένα ΑΜΚΑ, τα οποία θα δίνονταν από την ΑΑΔΕ στον ΗΔΙΚΑ, αλλά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο» αναφέρει ο κ. Βενέτης. «Ο κόσμος ρωτάει συνεχώς τι θα γίνει και πότε θα γίνει, αλλά και εμείς δεν έχουμε να του δώσουμε σαφείς απαντήσεις» προσθέτει.
Οι πολίτες, ωστόσο, διαμαρτύρονται. Κάτοικοι από την περιοχή του Νέου Δέλτα στον Βόλο απέστειλαν επιστολή στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη του μέτρου. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων και με τις διαγνωστικές εξετάσεις και ζητούν από τον Ιατρικό Σύλλογο να προχωρήσει σε ενημέρωση προς όλους τους πλημμυροπαθείς.
Παρόμοια σκηνικά διαδραματίζονται και στα φαρμακεία. Ασθενείς πηγαίνουν επανειλημμένα και ρωτούν πότε θα ισχύσει τελικά το μέτρο της απαλλαγής, καθυστερώντας σε πολλές περιπτώσεις την επίσκεψή τους στον γιατρό, προκειμένου να «προλάβουν» τη μηδενική συμμετοχή.
«Ο κόσμος περιμένει. Περιμένει να δει τη διαφορά και δεν τη βλέπει. Περνάνε τόσα πολλά στην καθημερινότητά τους που ακόμη και η μικρότερη οικονομική ελάφρυνση είναι σημαντική» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης.
«Οι φαρμακοποιοί είμαστε οι τελευταίοι που μπορούμε να αντιληφθούμε το θέμα της συμμετοχής στα φάρμακα. Η συνταγή εκδίδεται από τον γιατρό, εκείνοι θα διαπιστώσουν πότε θα ισχύσει το μέτρο» αναφέρει ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι ακόμη και όποτε ισχύσει η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα η τιμή αναφοράς σε πρωτότυπα σκευάσματα δεν θα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα και πάλι οι ασθενείς να καλούνται να πληρώσουν ένα ποσοστό επί των σκευασμάτων.
Στην ουσία, η ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή της συμμετοχής σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ. Όμως είναι γνωστό ότι με αυτόν τον κανονισμό δεν προβλέπεται η αποζημίωση θεραπειών καθόλου ή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό τους. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων έχει τεθεί εκτός της λίστας των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ. Επομένως οι πληγέντες – άμεσα και έμμεσα – θα συνεχίσουν να πληρώνουν εξολοκλήρου για τις ανάγκες τους αυτές.
Από την άλλη, οι γιατροί που αντιλαμβάνονται τον πόνο και την ταλαιπωρία των χιλιάδων πλημμυροπαθών αναφέρουν ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να συνταγογραφούν με μηδενική συμμετοχή, καθώς τίθεται θέμα νομιμοποίησης, ακόμη και αν αποδεδειγμένα ο ασθενής ανήκει στην κατηγορία των πλημμυροπαθών.
Εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας αναφέρουν ότι περίμεναν από την πρώτη στιγμή να «κλειδωθούν» τα ΑΜΚΑ των πλημμυροπαθών, καθώς και των μελών της οικογένειάς τους, όμως, ακόμη δεν έχει γίνει, αναφέροντας πώς χρειάζεται να γίνει παραμετροποίηση από τον ΗΔΙΚΑ, χωρίς να γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο. Από την πλευρά του ο κ. Βενέτης ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές, προκειμένου να θέσουν τον προβληματισμό των κατοίκων της περιοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πηγή άρθρου : www.taxydromos.gr