«Λουκέτο» έχουν βάλει από χθες, Τετάρτη (08.05.24) τα διαγνωστικά κέντρα με τους εργαστηριακούς γιατρούς να συμμετέχουν σε τριήμερες κινητοποιήσεις για το clawback, δηλώνοντας απελπισμένοι και προειδοποιώντας για «κύμα» μετανάστευσης σε άλλες χώρες.
Πάνω από 1.400 Μικροβιολογικά και Διαγνωστικά Κέντρα (εκτός Αθήνας και Πειραιά) βρίσκονται από την Τετάρτη 8 Μαΐου σε τριήμερες κινητοποιήσεις ζητώντας από την κυβέρνηση την κατάργηση του αποστραγγιστικού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), το οποίο έχει οδηγήσει τον κλάδο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Μιλώντας στο iatropedia.gr οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών – παρόχων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι με τα Εργαστήριά τους αποτελούν στηλοβάτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, δηλώνουν παντελή αδυναμία να σηκώσουν το βάρος της ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, η οποία μετακυλίεται από το 2012 ως clawback και rebate στις -καταχρεωμένες πλέον- επιχειρήσεις τους.
Η πρόεδρος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει πως μετά από 12 χρόνια τα εργαστήρια έχουν «γονατίσει».
«Το clawback αυτή τη στιγμή μαζί με το rebate ξεπερνά το 60% περικοπή στο τιμολόγιο. Δεν γίνεται το κόστος της κοινωνικής πολιτικής να το σηκώνουν να εργαστήρια και να καταστρέφονται οι επιστήμονες. Αυτό θα καταστρέψει και τη χώρα και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Διάγνωση. Το κράτος πρέπει να έχει συνυπευθυνότητα στο clawback. Εμείς θα πρέπει να δίνουμε το 5% και το κράτος να αυξήσει τον προϋπολογισμό του, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Και ιδιαίτερα τώρα, μετά τον Covid-19 και με τον long Covid και με τα χρόνια νοσήματα που έχουν ουσιαστικά τάση ανόδου, γιατί είμαστε και υπέργηρη χώρα», σημειώνει.
Διαγνωστικά Κέντρα: Οι τιμές «καθηλωμένες» από το … 1991
Το πρόβλημα περιγράφει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), ο οποίος συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των γιατρών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, επί δώδεκα συνεχή χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί υφίστανται μια διαρκή υφαρπαγή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ (clawback) , η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αγγίζει τα όρια του 60%.
Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την πλευρά της πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο, αναφέρει ο ΙΣΘ.
«Ζούμε μεγάλη οικονομική εξαθλίωση και τα χρέη που πληρώνουμε μετά από 12 ολόκληρα χρόνια εφαρμογής του clawback είναι συσσωρευμένα. Υπάρχει μια υποτιμολόγηση 41% και τιμές που είναι καθηλωμένες από το 1991, από τη στιγμή που όλα τα είδη μας τα οποία προμηθευόμαστε προκειμένου να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας έχουν μια αύξηση της τάξεως του 350%. Είναι μη αντιμετωπίσιμα πλέον αυτά τα χρέη γιατί όλα έχουν “διπλώσει”. Και πολιτική λύση δεν υπάρχει”, σημειώνει η κα. Σουλτούκη.
Για «κλίμα απελπισίας» και «κραυγή αγωνίας» από όλους τους συναδέλφους της που δεν μπορούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους κάνει λόγο στο iatropedia,gr, η Κυριακή Κώτσα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας.
Έρχεται μεγάλο κύμα μετανάστευσης των εργαστηριακών γιατρών στο εξωτερικό
Η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει πως οι ελλείψεις εργαστηριακών γιατρών σε όλη την Ευρώπη και η αντίστοιχη μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας από χώρες που δίνουν εξαιρετικά μεγάλους μισθούς για να στελεχώσουν τα συστήματα Υγείας τους, αναμένεται να φέρει ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης ελλήνων γιατρών προς διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.
«Ζητούν γιατρούς με πάρα πολύ καλούς μισθούς. Έρχονται στους Ιατρικούς Συλλόγους κάθε μέρα προσφορές για εργασία από άλλες χώρες, που σε δέχονται με ανοιχτές αγκάλες και με παχυλούς μισθούς. Αυτές οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα πραγματικά θα διώξουν τους έλληνες γιατρούς. Αναμένεται να υπάρξει ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης, διότι όπως καταλαβαίνετε, ένα κράτος που έχει επιλέξει να φτωχοποιήσει τους επιστήμονές του θα δώσει σημείο φυγής προς άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πραγματικά πάρα πολύ καλές προσφορές», τονίζει.
Ένα επίσης, ανησυχητικό σημάδι αφορά αυτή τη φορά τους ίδιους τους πολίτες και τους ασφαλισμένους της χώρας.
Εξαιτίας αυτής της αρνητικής εικόνας που εκπέμπει ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν αυτή τη στιγμή εργαστηριακές ειδικότητες όπως είναι η μικροβιολογία, η παθολογία, η αντινολογία, η πυρηνική ιατρική, η παθολογανατομική και η κυτταρολογία. Οι τελευταίες τρεις, μάλιστα, είναι αυτές που ασχολούνται με τη διάγνωση του καρκίνου.
Αυτό σημαίνει, όπως λέει η Άννα Μαστοράκου πως η στελέχωση των νοσοκομείων σε εργαστηριακούς γιατρούς είναι πραγματικά πλημμελής και πλέον τα νοσοκομεία με δυσκολία ανταποκρίνονται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών καλύπτεται και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Πηγή: Iatropedia.gr
Πηγή άρθρου : www.iliaoikonomia.gr