Τη μεγάλη σημασία του Θριάσιου νοσοκομείου για την Δυτική Αττική, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους μιας περιοχής που μοιάζει με «καζάνι που βράζει» εξαιτίας των πολλαπλών εργοδοτικών εγκλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης, κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με τα κενά του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 120 παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της ανεπάρκειας κλινών του Παθολογικού τομέα, διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές και διαφορετικούς ορόφους του Θριάσιου Νοσοκομείου.
Όπως είπε ο Χρ. Τσοκάνης η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε ειδικευμένους παθολόγους, δεδομένου ότι σε κάθε μία από τις δύο Παθολογικές Κλινικές υπηρετούν μόνο πέντε ειδικευμένοι γιατροί, ένας ειδικευμένος και ένας ή δύο ειδικευόμενοι ιατροί να εφημερεύουν για περισσότερους από εξήντα παθολογικούς ασθενείς.
Ωστόσο, τόνισε ότι ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής, όπου υπηρετούν μόνο τέσσερις ειδικευμένοι γιατροί, από τους οποίους η μία απουσιάζει λόγω άδειας ανατροφής.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α’ και Β’ Παθολογικές Κλινικές αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και Χειρουργική, όπου υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.
Συνολικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο, σημείωσε ότι παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα μόνο δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 35 ασθενείς, ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.
Με βάση τα τραγικά αυτά στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις παθολόγων και πνευμονολόγων στο βαθμό και να γίνουν επείγουσες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.
Επίσης, ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η σύσταση και στελέχωση, με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, Γ΄ Παθολογικής Κλινικής, για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των παθολογικών ασθενών, που νοσηλεύονται διασκορπισμένοι σε κλινικές του Χειρουργικού Τομέα.
Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης επιχείρησε να υποβαθμίσει τα προβλήματα αρχικά με ευφυολογήματα, λέγοντας ότι το Θριάσιο «δεν είναι από τα πολύ αδικημένα νοσοκομεία της χώρας». Στη συνέχεια όμως αφού αναγνώρισε τα κενά που υπάρχουν, ανέφερε ότι για τις κενές οργανικές θέσεις έχουν γίνει προκηρύξεις, ενώ έχουν έχουν εγκριθεί προσλήψεις νοσηλευτών και προσλήψεις τραυματιοφορέων μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Συνολικά ανέφερε ότι είναι καλυμμένο το 75% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.
Ο Χρ. Τσοκάνης στην δευτερολογία του επισήμανε ότι λίγες θέσεις μπορεί να έχουν προκηρυχθεί ωστόσο παραμένουν κενές, την ώρα που τα κενά είναι μεγάλα, ενώ οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι τεράστιες.
Μάλιστα, τόνισε ότι τα οργανογράμματα είναι προ 25ετίας, την ώρα που υπάρχουν παραπάνω ασθενείς στις εφημερίες από όσους μπορεί να αντέξουν οι δύο παθολογικές κλινικές και γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει και τρίτη και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για την στελέχωση.
Την καθυστέρηση κάλυψης των θέσεων αναγκάστηκε ξανά να παραδεχθεί ο Αδ. Γεωργιάδης, ρίχνοντάς τα στις αργές οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, σε ό,τι αφορά στους νοσηλευτές.
Πηγή άρθρου : www.902.gr